Foodblog: Lunchen bij Stadsbrouwerij Jongens van de Wit

Twee jaar geleden heeft de Bossche Stadsbrouwerij Jongens van de Wit zich gevestigd in het Paleiskwartier. Naast het feit dat zij bekend staan om de ruime bierkeuze op de kaart, brouwen de Jongens van de Wit ook hun eigen bieren en verzorgen zij lunch en diner. Wij mogen langskomen om hun eigen gebrouwen bieren te proeven onder het genot van een heerlijke lunch. 


Als we binnenkomen is het eerste wat ons opvalt het mooie interieur. De zaak heeft een gezellige, knusse, maar toch industriële uitstraling. Erwin vertelt ons dat zij graag de historie van het pand terug wilden laten komen in de huidige inrichting toen zij het pand kochten. Het pand is namelijk een opslagruimte geweest voor een medicijnen-fabrikant voordat het Stedelijk Museum hier gevestigd was. Samen met meerdere interieurontwerpers hebben zij er lang over nagedacht hoe zij de historie van het pand het beste terug kunnen laten komen. Hun eigen gebrouwen bieren hangen in vaten boven de bar. Daarnaast hebben zij naast de kleinere tafeltjes die er staan gekozen voor grote, lange tafels. Zij hebben hiervoor gekozen omdat zij de mensen die bij hen langskomen graag samen willen brengen in hun brouwerij. Zo hebben zij ook een podium gebouwd waar men het grootste deel van de tijd ook kan gaan zitten om te genieten van een hapje en een drankje, maar eens in de zoveel tijd wordt er echt 'leven in de brouwerij' gebracht door live muziek.

Het eten dat Jongens van de Wit serveert is voor het grootste deel vers en biologisch. Hun kazen komen van de kaasboerderij en hun verse groenten en biologisch vlees komt van de Biologische Boerderij. Daarnaast wordt het brood dat zij serveren elke ochtend vers gebakken en komen hun grove boerse taarten uit hun eigen bakkerij.


Als we gaan zitten geeft Erwin ons 'Het inspiratieboek van de Jongens van de Wit', oftewel hun menukaart. Hierin staan naast hun eigen gebrouwen bieren ook een ruime keuze aan bieren van de tap of uit de fles. Als we verder bladeren zien we ook die lunch en diner-kaarten. Op aanraden van Erwin kiezen we voor de salade met huisgerookte zalm. De zalm wordt zelf gerookt door Jongens van de Wit en dat proef je zeker! De zalm valt bijna uit elkaar, is erg zacht en wordt afgemaakt met avocado, bladspinazie, kikkererwten en een yoghurtdressing.

Het tweede gerecht dat we uitkiezen is een dubbele tosti met serranoham en trappisten-kaas, met daarnaast een salade en een heerlijk sausje. De dubbele tosti is dubbel zo groot als een normale tosti en ook dubbel belegd, dus dit is zeker een gerecht dat je samen kunt delen. Erwin vertelt ons dat zowel de lunch- als dinerkaart eens in de 2 á 3 maanden verandert. Zo kunnen de gasten die regelmatig terug komen elke keer een ander gerecht en een ander biertje uitproberen.


Bij de twee gerechten die we uitkiezen vragen we aan Erwin welke bieren hij aan zou raden. Hij raadt ons twee zelfgebrouwen bieren van Jongens van de Wit aan. Het eerste biertje heet Gerrit de Struikrover. Dit is een Dunkelweizen en bevat 6,5% alcohol. Het tweede biertje heet Bossche Binnenstad. Zij hebben dit biertje zo genoemd omdat deze natuurlijk gebrouwen wordt in de bourgondische binnenstad van Den Bosch. Bossche Binnenstad is een altbier en bevat 4,8% alcohol. Vergeleken met het eerste biertje, de Bossche Binnenstad, heeft dit biertje een frisse en lichtere smaak. Beiden bieren zijn uitstekend bij een lunch of diner.

Ben jij na deze foodblog ook benieuwd naar de eigengebrouwen bieren en de heerlijke lunch bij Jongens van de Wit? Neem dan snel een kijkje op hun profiel en neem contact met hen op!