Foodblog: proeverij van heerlijke gerechten bij Taste Bij Dirk
We zijn vandaag te gast bij Dirk Hover, eigenaar van Wijnbar Bij Dirk én het schuin tegenover gelegen restaurant Taste bij Dirk. Taste bij Dirk staat voor genieten in de meest brede vorm. Een formule die vertrekt vanuit de liefde voor mooie ingrediënten en passie voor wijnen. Wij nemen graag de proef op de som en nemen een kijkje bij dit sfeervolle restaurant aan de Verwersstraat 58.
Een proeverij van heerlijke gerechten!
Bij binnenkomst worden we welkom geheten door Dirk en chef-kok Lucas Schrover. Dirk is sinds mei 2017 te vinden met zijn restaurant ‘Taste bij Dirk’ aan de Verwersstraat. Echter is de gezellige, trendy ‘Wijnbar bij Dirk’ (gevestigd aan de overkant van het restaurant) inmiddels een begrip in de omgeving en kun je hier al ruim vijf jaar terecht voor de beste wijnen en gezelligste borrels. Het is de eerste échte wijnbar in Den Bosch waar je naast je barbites geniet van heerlijke wijnen over de hele wereld. 20 tot en met 24 februari viert de wijnbar bovendien haar 5-jarig jubileum met allerlei leuke acties!
Wij nemen zoals gezegd vandaag plaats in het restaurant van Dirk, aan een tafeltje aan het raam met uitzicht op het winkelende publiek in de straat. Bovendien zien we wanneer we het restaurant in kijken achter de grote bar in het midden van de zaak, achterin de half open keuken waar het team van chefs druk in de weer is.
Bij Dirk is geen sprake van een menukaart, je hoeft alleen aan te geven hoeveel gerechten je wil en uiteraard kun je aangeven als je bepaalde ingrediënten liever niet eet of bijvoorbeeld allergisch bent. We zijn benieuwd wat we kunnen verwachten van chef-kok Lucas en zijn team. Hij vertelt ons dat het in dit restaurant gaat om kleine, verfijnde gerechten. Je kiest vier tot zes gangen waarbij je aan kunt geven als je iets persé niet graag eet. Wij laten ons graag verrassen en laten Lucas dan ook een heerlijk suprise tasting menu samenstellen.
Het keukenteam werkt met verschillende seizoensproducten en alle gerechten wisselen wekelijks, dus creativiteit van de keukenbrigade speelt een belangrijke rol! Dat zien we meteen aan het eerste gerecht dat ons gepresenteerd wordt. Gekonfijte zeebaars, geserveerd op een prachtig bord met crème miso, bouillon van miso en ceviche marinade, met een garnituur van ravioli gevuld met gelakte paling, pompoen, koolrabi en groene appel.
Naast dit sierlijke bord wordt een stijlvol, donker cocktailglas geserveerd met sidedish; tartaar van zeebaars, fris aangemaakte komkommer, pijnboompit, paprika, limoen, furikake crumble en wilde rijst. Furikake is een Japans strooisel met stukjes zeewier, sesam en gedroogde bonitovlokken.
Twee heerlijke bereidingen van zeebaars waarbij we verse producten proeven in combinatie met veel mooie kruiden, met een Japanse touch. Verschillende structuren en een prachtige presentatie!
Wat een goed begin!
Het tweede voorgerecht is een fijne kalfstartaar met mierikswortel espuma en een krokantje van ui. Bij dit prachtige gerecht wordt bovendien Oosterse bouillon en een gelei van dashi (Japanse bouillon) geserveerd.
De gerechten zijn opgebouwd uit eerlijke producten en goed te combineren met een mooi glas wijn uit het uitgebreide aanbod bij Dirk. Op aanraden van Dirk drinken we hier een glas Zuid-Afrikaanse Chardonnay bij. Een fruitige wijn die zicht kenmerkt door een enorme frisse en elegante stijl. De geur van citrus en toch een diepe afdronk van de wijn maken dit een mooie wijnspijscombinatie waar we met volle teugen van genieten.
Als tussengerecht proeven we gebakken corvina. Hier wordt een tortellini geserveerd met een vulling van heerlijk malse kalfswang. Het gerecht is wederom prachtig gepresenteerd! De smaakvolle vis is buitengewoon in combinatie met de bouillon van aardpeer en ui.
De crostini met truffel en aardpeer met wat geraspte truffel om het af te maken zorgen bovendien voor een prachtige combinatie met de wijn bij dit gerecht.
We drinken hier namelijk een Light Horse Chardonnay uit Californië. Deze heerlijke wijn is 12 maanden op Frans eiken gerijpt. We proeven aroma’s van sappige peer, meloen en perzik. De wijn is rijk van smaak en heeft een wat nootachtige afdronk.
open keuken, heerlijke wijnen en een warm sfeervol interieur!
De keuken bij Dirk is grotendeels open, waardoor je goed de dynamiek in de keuken kunt zien. Een enthousiast team staat hier te werken en met passie worden je gerechten bereid. Leuk om te zien!
Uit deze open keuken verschijnt ons hoofdgerecht. Een kleurrijk pallet met verschillende bereidingen van eend. Naast eendenborstfilet, proeven we confit van eendenbout. De eend wordt geserveerd met rouleau van spitskool, aardappel fondant, huisgemaakte piccalilly, schuim en crème van vadouvan en een jus van rode wijn. Het bord is met veel aandacht en zorg opgemaakt. De chefs leggen bovendien netjes uit wat we zoal op ons bord zien. Toch fijn met zo veel lekkers om precies te weten wat je nu krijgt, zeker gezien Dirk geen menukaart heeft waar je dit even kunt teruglezen. Zowel de eendenborst als de eendenbout is heerlijk in combinatie met de rode wijn jus.
Met een voldaan gevoel lopen we de Verwersstraat nog even in voor een wandeling. We hebben genoten van een heerlijke lunch met prachtige gerechten, goede service van een team dat zijn vak echt verstaat. Bij Taste bij Dirk kun je terecht voor een heerlijk avondje uit, waarbij je de gehele avond geniet van de lekkerste wijnspijscombinaties en geweldige service, maar je kunt er ook net als wij deden gaan voor een warme lunch!